Isnin, 12 Oktober 2009

Kemenangan Tanda Kepercayaan Rakyat - Isa

Kemenangan Bergaya Tanda Kepercayaan Rakyat Kepada BN - Isa SAAT MANIS...Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dijulang oleh penyokong-penyokongnya setelah diumumkan menang pada pilihan raya itu di Dewan Majlis Perbandaran Port Dickson di sini, malam ini. Mohd Isa mengalahkan calon PAS Zulkefly Mohamad Omar dengan majoriti 5,435 undi dalam pilihan raya itu. Mohd Isa memperolehi 8,013 undi manakala Zulkefly mendapat 2,578 undi.- Foto BERNAMA.

PORT DICKSON: Wakil rakyat baru bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Tan Sri Mohd Isa Samad menyifatkan kemenangan bergaya Barisan Nasional (BN) dengan majoriti besar sebagai gambaran kepercayaan rakyat di kawasan tersebut terhadap beliau dan parti.

"Nampaknya mereka menyambut dengan hati yang terbuka, dengan kemenangan yang cukup bergaya dan selesa buat BN," katanya ketika ditemui di sini.
Mohd Isa menang dengan majoriti 5,435 undi, selepas memperolehi 8,013 undi manakala lawannya daripada PAS, Zulkefly Mohamad Omar memperolehi 2,578 undi.
Jumlah itu lebih besar daripada majoriti 2,333 undi yang diperolehi BN pada pilihan raya umum 8 Mac tahun lalu.
Ditanya sama ada kemenangan ini bermakna bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu akan kembali ke dalam arus politik perdana, beliau berkata: "Sememangnya saya telah berada dalam politik sebelum saya bertanding di sini lagi kerana selepas saya menjalani hukuman, saya telah dipilih sebagai Ketua Umno Bahagian Teluk Kemang".
"Bagaimanapun, sama ada untuk kembali ke arus perdana, ia bergantung kepada keadaan semasa...saya pun tak tahu macam mana."
Berhubung sama ada beliau berminat untuk memainkan peranan yang lebih besar sebagai Exco kerajaan negeri, Mohd Isa berkata, ia bukan satu keutamaan.
"Setakat ini, saya tak fikir bab itu lagi. Saya hanya fikir untuk bantu penduduk di Bagan Pinang, Teluk Kemang dan bantu parti sama ada di peringkat negeri atau pusat".
"Selain itu, adalah menjadi satu perkara biasa di mana wakil rakyat BN akan memainkan peranan wakil rakyat dalam membantu pentadbiran bagi memajukan negeri," katanya.
Ditanya sama ada beliau mempunyai masalah dengan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan, Mohd Isa berkata: "Setakat ini, tak ada apa-apa masalah dengan Menteri Besar. Ia cuma sengaja dibangkitkan pihak-pihak tertentu semasa pilihan raya ini."
Dalam pada itu, Zulkefly menerima kekalahan dalam pilihan raya kecil ini namun beliau tetap mempersoalkan aspek ketelusan bagi undi pos.
"Saya menerima kekalahan ini denagn hati yang terbuka. Bagaimanapun, apa yang penting bagi PAS adalah ketelusan terhadap undi pos yang tetap diragui," katanya.
Dalam pilihan raya kecil ini, BN memperolehi 3,521 undi pos manakala PAS memperolehi 601 undi.
Disediakan Oleh : EDITOR

Tiada ulasan: