Selasa, 1 September 2009

Selangor selepas Perak : PKR Resah??

Semasa Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi pengerusi perhubungan Umno Perak, BN berjaya merampas kembali pemerintahan negeri itu dari tangan Pakatan Rakyat. Najib kerja dalam dioam , Najib tidak perlu naikkan banner dan Sign Board seperti mana Anwar naikan Sign Board 16 Sept. Mungkinkah apa yang sedang rancak diperkatakan sekarang sedang rancak pula dirancang. Kita tunggu dan lihat. Beberap nama telahpun diterima dan senarai ADUN yang akan lompat Parti sama ada menjadi bebas dan menyokong Kerajaan BN telah pun di dalam tangan dan pastinya , Khalid tidak akan nyeyak tidur dan Anwar akan terus melompat lompat dengan permainan yang beliau sendiri mainkan dahulu.

Ia menjadi kenyataan apabila tiga ADUN Pakatan Rakyat – dua dari PKR dan seorang dari DAP – bertindak keluar parti dan menjadi wakil rakyat bebas yang menyokong BN.

Apabila Umno melakukan rombakan kepimpinan peringkat negeri pada 24 April lalu, Najib mengambil alih pula jawatan pengerusi Umno Selangor.

“Jika kita masih ingat apa yang berlaku di Perak, maka kita juga boleh membuat kesimpulan bahawa Selangor adalah sasaran Najib seterusnya. Beliau berjanji akan merampas semula Selangor, dan beliau mungkin dapat melakukannya,” kata pensyarah antropologi dan sains sosial Universiti Malaya, Noor Sulastry Yurni Ahmad.

Berbeza dengan pergelutan di belakang tabir sebelum tumbangnya kerajaan Pakatan di Perak, Najib telah mengisytiharkan niatnya secara terbuka untuk ‘merampas semula Selangor, ketika merasmikan mesyuarat perwakilan Umno bahagian Kuala Selangor pada 9 Ogos lalu. Anwar baru tahu pukulan Najib sememangnya tepat dan tajam , sekali kena terseliuh leher Anwar.

Kenyataan perdana menteri itu telah menimbulkan kegelisahan di kalangan pemimpin Pakatan dan masing-masing mengambil langkah untuk memastikan tiada wakil rakyat mereka melompat parti. Senarai nama telah diesarkan dan yang pastinya kesemua yang dihubungi oleh badan tertentu menyatakan hasrat mereka untuk melompat Parti.
Namun, langkah tersebut mungkin sudah terlambat kerana ADUN Pelabuhan Klang dari PKR, Badrul Hisham Abdullah tidak dapat dikesan.

Sepertimana yang berlaku di Perak, ADUN terbabit pada kebiasaannya ‘hilang’ sebelum muncul semula untuk mengumumkan mereka telah keluar parti. Inilah yang berlaku dalam kes ADUN Perak – Jamaluddin Mohd Radzi, Osman Jailu, Hee Yit Foong dan Nasharuddin Hashim.

Dengan mengambilkira ‘kehilangan’ Badrul Hisham dalam kontak ini, nampaknya usaha untuk menumbangkan kerajaan Pakatan Selangor mungkin sudah lama berjalan, walaupun Najib baru membuat pengumuman.
- EDITOR -

Tiada ulasan: